maandag 26 mei 2014

De 44e Deltaweek gaat richting Grevelingen

Kent u als watersporter de Deltaweek? Waarschijnlijk wel. De Deltaweek is met zijn 44e editie het oudste zeilevenement in de Zeeuwse wateren. Dit jaar wordt er van 27 juni tot en met 6 juli iedere dag op het scherpst van de snede tegen elkaar gestreden. Na afloop biedt het walprogramma volop gezelligheid en vertier. De Deltaweek is daarmee niet alleen een gerenommeerde zeilwedstrijd, maar ook een evenement wat meer biedt. Dat is altijd zo geweest en daar wordt ook dit jaar weer hard aan gewerkt. Om te beginnen gaat het wedstrijdveld nu ook twee dagen naar de Grevelingen. Voor de vaste deelnemers een nieuw vaargebied, voor anderen misschien een reden om het ook eens te proberen op wat rustiger water. Verder is de legendarische Veronicarace buitengaats op zee naar de zaterdag verplaatst. Hierdoor wordt het misschien gemakkelijker voor de schippers om hun teams compleet te krijgen. Tijdens de Deltaweek wordt er in de bekende ORC en IRC wedstrijdklassen gevaren, zowel rond-de-boei als windward-leeward. Voor de rond- en platbodems zijn er aparte wedstrijden. Ook is er ruimte voor deelname van eenheidsklassen. De jongbejaarde kwartton klasse heeft zich al aangemeld. Spectaculair zal het worden wanneer de imposante Swan 45’s het tegen elkaar opnemen. Buiten de erkende wedstrijdklassen kunnen ongemeten zeiljachten meedoen. Vanouds is dat een populair veld voor schippers die dit zeilevenement niet willen missen, maar geen gemeten schip hebben. De Deltaweek is niet alleen geliefd om zijn gezelligheidsaspecten, maar staat ook bekend als een professioneel geleide wedstrijd. Een geruststellende gedachte voor iedereen, die veiligheid en eerlijke competitie belangrijk vindt. Bovendien ontvangen de schippers voor iedere dag dat ze hebben meegezeild een voucher voor een gratis overnachting later in het seizoen in een van de volgende drie jachthavens: Marina Port ZĂ©lande, Jachthaven Bruinisse en Jachthaven Wemeldinge. Alle reden dus om dit jaar (weer) mee te doen. Lees meer op de website www.deltaweek.nl of volg ons op facebook en twitter.

Achtergronden van de Deltaweek
De Deltaweek ontstond begin jaren ’70 uit het samenvoegen van het jaarlijkse wedstrijdweekend van de KR&ZV De Maas met de wedstrijden van een aantal verenigingen in en rond de Oosterschelde. Daar kwam nog de Veronicarace – op zee – bij en zo ontstond er een gevarieerde week met zeil-wedstrijden voor kajuitjachten en rond- en platbodems. De laatste jaren zijn daar wedstrijdweekends voor sportieve eenheidsklassen aan toegevoegd en strijden nu ook open tweemansboten om de eer. In dit menu vinden zowel de fanatieke wedstrijdzeiler als de sportieve toerzeiler met familie hun gading. Van oudsher is de Deltaweek voor veel zeilers het begin van hun vakantie: eerst een weekje racen (en feesten) met de maten, daarna komen partner en kinderen met alle huisraad weer aan boord voor de een of twee weken toerzeilen.

Foto: Anusjka Martens, www.objectivo.nl